Även om det för många kan kännas som en omöjlig uppgift, är det faktiskt fullt möjligt att lägga tak på egen hand. Självfallet kräver detta att du har en del förkunskap kring takläggning – men det är inte omöjligt att lära sig! Det viktigaste när det kommer till takläggning är att låta det ta tid och göra ett moment i taget. Fuska inte, du vill knappast få ett bristande tak som läcker in vatten och orsakar fuktskador. 

Vilken typ av tak? 

Det finns mängder av olika tak på marknaden att välja mellan, även om du vill lägga taket på egen hand. Vissa tak är dock lättare att lägga än andra och om du är okunnig kring takläggning bör du välja ett tak som är enkelt att lägga. Ett exempel på ett tak som är lätt att lägga utan vidare kunskap kring ämnet är ståltakskivor. Dessa placeras i långa banor och läggs från takåsen till takrännan. Förr i tiden hade ståltak nackdelen att de orsakade ett väldans oväsen när det regnade. Nu för tiden har taket ett lager stengranulat med syftet att dämpa ljudet av regnet, vilket gör taksorten väldigt attraktiv för de som vill lägga sitt egna tak. Om du vågar dig på det, kan ett klassiskt tegeltak även vara fullt möjligt att lägga på egen hand. Tegel väger dock mycket, vilket gör det tyngre och svårare att lägga. Därmed kan du behöva hjälp av en eller ett gäng vänner för att orka få upp taket. Resultatet blir väldigt vackert då tegeltak är otroligt populärt och åldras på ett väldigt fint sätt.

Lägga nytt tak med professionell takläggare

Håll koll på undertaket 

För att ett tak ska vara hållbart och stabilt gäller det att undertaket håller hög kvalité. När du lägger ditt nya tak är därför undertaket viktigt att hålla koll på. Detta är särskilt viktigt om du lägger ett tungt tak, då ett tungt tak som läggs på ett svagt undertak lätt kan orsaka skador. Tänk på att undertaket måste bytas ut om du hittar skador eller hål. Planera därför för en noga inspektion av undertaket innan du lägger på ditt nya tak. 

Pris och hållbarhet för olika tak 

Hur mycket tak kostar varierar mycket. Nyare takmaterial är billigare än exempelvis tegelpannor, som är väldigt populärt och eftertraktat. Det är dock inte bara taket som kostar vid ett takbyte. En stor del av slutkostnaden du behöver betala ligger på tillbehören i form av vindskivor, takåsskivor och ventilationskåpor. Något som är bra att ta hänsyn till när du jämför olika takmaterial och lägger upp en budget för ditt takbyte är att olika tak har olika lång hållbarhet. Tegeltak har otroligt lång hållbarhet . men kostar desto mer. Papptak håller kortare tid – men är desto billigare. Att byta tak är en investering och något du bör göra efter noggrann fundering och efterforskning. 

Categories:

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *