Vår inredningsstil förändras med åren och så gör även trender. Dessutom kan man se nya möjligheter med sitt hem med åren. Det är lätt att falla för en trend och vilja göra om direkt. Renoveringar är i regel kostsamma, men det finns sätt att göra om i hemmet på ett mer hållbart sätt. En renovering kan vara alltifrån uppdatering med färg till att riva väggar och bygga nya badrum. Uppdateringar i hemmet går oftast att göra själv utan hjälp av en erfaren hantverkare. Här kommer några tips att ha i åtanke inför nästa renoveringsprojekt.

Uppdatera istället för helrenovering

En uppdatering kan förvandla ett helt rum och kostar mindre än att genomföra en renovering. En uppdatering kan innebära att man målar om rummet, målar möbler, byter lister, slipar golvet, lägger nytt parkettgolv eller fyller på med ny kakelfog i kök och badrum. Ny färg på väggarna kommer dessutom förvandla inredningsdetaljerna i rummet. Det är magiskt hur stor skillnad en färg kan göra.

Egenlösningar

Man kan göra mycket mer själv än vad man tror. Vill man exempelvis efterlikna någons ljussättning finns det billiga lösningar på exempelvis Ikea eller Clas Ohlson. Våga fråga personalen om hjälp. Det är en mycket billigare lösning än att sätta in ett helt nytt ljussystem i hemmet. Man kan dessutom skapa mycket egna inbyggda lösningar med Ikeas moduler på garderober och liknande.

Rådfråga experter

Som sagt är det viktigt att våga fråga, oavsett hur stort eller litet projekt man planerar. Ska man genomföra ett större projekt är det viktigt att konsultera med en byggherre. Vill man riva en vägg är det viktigt att veta att väggen inte är bärande. Arkitekter finns ofta tillgängliga för rådgivning.

Tänk långsiktigt

Renoveringar är dyra och ska ses som en investering. Fundera på om renoveringen endast är på grund av en förbipasserande trend eller om renoveringen kommer vara snygg även om 20 år.

Byggnadens historia

Bor man i ett äldre hus bör man ta tillvara på detaljer och anlita snickare. Genom att uppdatera och bevara unika detaljer i hemmet både ökar man husets värde samtidigt som hemmet får en charm som inte många andra har. Man pratar ofta om snickarglädje i äldre hus, bevara denna genom ny och fräsch färg istället för att byta ut skåp och liknande helt och hållet. Gamla hus bevaras bäst med hjälp av gammal kunskap. Googla på byggnadsvård för årtiondet huset byggdes för att få specialtips för ditt hus. Tips: vill du sälja gamla dörrar och liknande från ett äldre hus är dessa poppis på loppis. Släng inte.

Låg energiförbrukning och miljömärkning

När man byter ut något bör man ta hänsyn till energiförbrukning och miljömärkningar. Låg energiförbrukning på allt från kylskåp till lampor kan spara mycket i plånboken. Dessutom finns det idag mängder av olika målarfärger och liknande med goda miljömärkningar.