En av vår tids största böcker inom affärslitteratur heter ”From good to great” och handlar om vad som särskiljer de absolut mest framgångsrika företagen i världen. I den boken diskuteras många aspekter på affärsmodeller och ledarskap och hur de påverkar företagens lönsamhet över tid.

Webbyrå med fullservice eller nischad?

Här går vi igenom frågan om man ska vara en nischad aktör eller en bred så kallad fullservice byrå. Vi väljer att undersöka vad som är bäst för en webbyrå eftersom branschen både har många ben att stå på och en enorm kundbas som ger möjlighet att bli både stor och nischad.

Fullservice

Enligt boken är det svårt att vara en lönsam fullservicebyrå i längden och anledningarna är många. Dels kan det svara svårt att kommunicera att man som webbyrå är i stort sätt bäst på allt och därmed bör konkurrera ut de specialiserade aktörerna. En annan utmaning är att man inte förstår sina kunder tillräckligt bra eftersom man löser så många olika problem och arbetar i många olika branscher.

Fördelar med fullservice

De största argumenten som talar för en fullservice är att man som webbyrå har en bredare förståelse för kundens problem. Även om en kund ber om hjälp med design kanske det är något i backend som först måste förbättras för att underlätta i längden. Det kanske designspecialisten missar eftersom kunden hör av sig och vill ha hjälp med just webbdesign.

Specialiserad aktör

Enligt boken skulle vinnaren i längden vara den webbyrå som väljer att specialisera sig. Så länge man klarar av att stanna i sin nisch för en webbyrå stockholm och fortsätter att utvecklas inom den är man bättre än konkurrenterna som är för breda. Man har möjlighet att ta mer betalt och att ha full beläggning jämt eftersom det är lätt för kunderna att rekommendera en.

Lätt att bli rekommenderad

Den som ska byta e-handelsplattform i wordpress kan lätt tipsa någon med liknande problem till en webbyrå som är erkänt bra på just wordpress. Har kunden fått hjälp inom området och företaget tydligt kommunicerar det som sin nisch blir det nästan självklart att man ska bli rekommenderad till andra kunder.

Specialisten missar trenden

Den aktör som är väldigt bred kommer se de nya trenderna när de kommer men löper risken att inte våga hoppa på tåget. Den aktör som är extremt smal kanske inte ens ser trenden och kommer definitivt inte hoppa på något nytt, de kan redan sin affär och ska hålla sig till den.

När ens marknad dyker

Om din webbyrå är ganska bra på något som alla vill ha kommer ni kanske inte bli rikast för stunden men ni kommer ha uppdrag. Om din webbyrå är bäst i världen på något som ingen längre vill ha är ni garanterat på väg mot konkurs.

Vad är då bäst?

Boken behandlar många faktorer där specialisering bara är en men den säger att man ska hålla sig till sitt område och stå på sig även i tuffa tider. Samtidigt finns det många argument till varför en webbyrå bör hålla en viss bredd. Det enda som känns givet är att alla företag behöver finna sin egen väg till framgång.

Categories: